Tillbaka

Certifiering av installatörer ska hjälpa konsumenter att välja rätt

Nu stärks konsumenternas möjligheter att få vägledning vid nyinstallation av exempelvis pelletspannor, solvärme, solceller och värmepumpar. Certifieringen av installatörer är nu ackrediterad och lever upp till de krav som ställs inom EU:s förnybartdirektiv. Processen med att få certifieringen för installatörer ackrediterad av Svedac blev helt klar i början av oktober 2024.

Effektiv energianvändning är viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart energisystem. Den ackrediterade certifieringen är ett krav inom EU:s förnybartdirektiv och omfattar fyra teknikområden: bioenergi (kaminer och pannor), solel (solceller), solvärme och värmepumpar.

Certifieringen har godkänts av Swedac, den myndighet som har regeringens uppdrag att vara svenskt ackrediteringsorgan. Boverket har ansvaret för att utfärda regler och föreskrifter. Energimyndigheten ansvarar för information och utbildning.

– Det är glädjande att ackrediteringen av certifieringen är i mål. Nu börjar ett intensivt arbete med att säkerställa att så många installatörer som möjligt väljer att certifiera sig. Vi behöver även höja konsumenternas medvetande kring fördelarna med att anlita certifierade installatörer, säger Carl-Martin Johborg, handläggare på Energimyndigheten.

 Så går certifieringen till

För att bli certifierad måste installatören ha den arbetslivserfarenhet som krävs och även genomgå en särskild yrkeshögskoleutbildning. Efter genomförd utbildning kan installatören få sin kompetens validerad genom att klara ett praktiskt samt ett teoretiskt prov. Därefter ansöker installatören om certifikat hos Incert.

Incert

Certifieringen av installatörer är nu ackrediterad och lever upp till de krav som ställs inom EU:s förnybartdirektiv.

Nystart för utbildningar

– Det är många installatörer som har möjlighet att certifiera sig eftersom det gäller fyra teknikområden. Vi vet även att fler behöver utbilda sig inom installatörsyrket eftersom det väntar stora pensionsavgångar framöver, säger Carl-Martin Johborg.

Att certifierinng är ackrediterad innebär bland annat att Energimyndigheten nu sätta igång att marknadsföra certifieringarna. Heta Utbildningar i Härnösand ligger också i startgroparna.
– Redan i november lägger vi ut nästa års kursprogram. Då planerar vi också att ha en nyhet klar i labbet.  Planen är att  installera en KMP Pelletskamin i labblokalen med horisontell skorsten och reservströmaggregat, som deltagarna kommer att använda i utbildningen, berättar Bengt Sandström från Heta Utbildningar.

Vi använder oss av cookies. Läs mer