Goda exempel

Det är klimatsmart och lönsamt med pellets. Nedan presenteras ett par goda exempel och förebilder.

Brommö skärgård

När Bo Åsenhielm på Svenska Sekelhus i Skövde samt Brommö skärdgård i Mariestad,planerade Seaport Laxhall, ett nytt fritidsområde i hjärtat av Brommö skärgård, hämtade han inspiration från modern arkitektur och kombinerade med bekväma planlösningar och stilfulla och miljöriktiga materialval för att skapa ett inspirerande och lättskött boende i maritim miljö.

– Vår målsättning var att våra öppna, ljusa och stilrena hus, ritade för socialt umgänge året runt, skall upplevas som ett exklusivt och trivsamt sjönära boende med alla önskbara bekvämligheter inom räckhåll. Med öppen dörr mot soldäck eller uteplats på sommaren och en modern pelletskamin som minskar uppvärmningskostnaden vintertid och skapar trivsam värme när höstrusket sätter in.

Valet av Ariterms pelletskamin Lilla Frö Drag var enkelt då den kunde installeras direkt mot ytterväggen med rökkanalen ut genom väggen. Lilla Frö har dessutom en design och format som passar perfekt in i vår planlösning.

 

skrrgård

I en miljö som denna är det även en extra bonus att veta att kaminen är en miljö- och klimatsmart värmekälla.

Man kan njuta av eldens sken samtidigt som kaminen fungerar helautomatiskt utan störande rök och klarar hela uppvärmningen när man är på plats.

Jag är jättenöjd och ser pelletskaminen som pricken över i när det gäller att skapa det ultimata fritidsboendet. Den borgar för både trivsel, skön värme och halverade uppvärmningskostnader.

 

Garage blev gillestuga

Uppvärmningen har tidigare skett med en gammal och inte alltför effektiv luftvärmepump, säger Andreas Lindblad, som till vardags jobbar som elektriker. När vi som bäst behövde värmen på vintern fungerade värmepumpen som sämst och gav nästan inte alls något tillskott. Golven i lägenheten var kalla och källarvåningen var inte mysig alls.

– Vi ville verkligen göra något åt detta. Så när vi beslutade oss för att inreda vårt gamla källargarage till en mysig gillestuga passade vi på att installera en pelletskamin. Vi valde en pelletskamin eftersom den fungerar automatiskt dygnet runt, en säck pellets räcker ofta i ett par dagar. Genom att kaminen värmer hela källarvåningen har vi samtidigt fått varma och sköna golv också i lägenheten. Och det passar ju bra nu när vi fått tillökning, säger Kajsa, och syftar på lille Rasmus som föddes i sommar. Snart kommer den lille parveln att krypa omkring och då är det underbart att golvet nu är varma och sköna.

 

gillestuga

Att det skulle bli en pelletskamin, och inte en vedkamin, var det aldrig någon tvekan om, menar Andreas kan det där med energi.

En vedkamin skulle ju, precis som Rasmus, behöva ha mat var tredje timma och den tiden har vi bara inte. Nu sköter kaminen sig själv och brinner dygnet runt. Samtidigt har vi fått en mysig gillestuga med värme som sprider sig igenom hela huset och som ökat komforten på hela vårt boende. Och ovanpå av allt detta räknar Andreas med att familjen ungefär 4 000 kronor per år i minskade elkostnader.

Kombi Karlskoga

När Birgitta och Christer Björk i Karlskoga bestämde sig för att slänga ut oljepannan, stod valet mellan bergvärme och värmepellets. Lösningen blev kombinationen sol och pellets.

– Vi ville behålla den normala ventilationen i vårt hus och utnyttja murstocken för att få ett bra inneklimat i hela huset, förklarar Christer, som jobbat i byggbranschen och vet fördelarna med fungerande ventilation och underhållen murstock i hus.

– Vi sparar minst 20 000 kronor per år i minskade uppvärmningskostnader – samtidigt som vi upplever att det är hemtrevligt med en brinnande panna under höst och vinter. Dessutom är det bekvämt eftersom jag byggde ett bulkförråd för värmepelletsen för att få så enkel hantering som möjligt.

 

 

familjen_bjork

Birgitta och Christer Björks villa är på 130 kvadratmeter och den totala investeringen med pelletsbrännare, bulkförråd, en 630 liters ackumulatortank och två solfångare på vardera 3,3 kvm stannade på runt 100 000.

– Vår nuvarande årskostnad för uppvärmning och varmvatten ligger runt 15 000 kronor per år.

Dessutom är det en klimatsmart lösning.

– Jag kan inte säga att jag är någon miljöknutte som alltid väljer miljömärkta produkter, men lite påverkad är jag ju eftersom vi valde sol och pellets-kombinationen.

Vi använder oss av cookies. Läs mer