Forskning & Utveckling
PelletsFörbundets medlemmar bidrar till forskning och utveckling och genom att medverka i forskningsprojekt. Här följer ett urval av projekt.
Pelletsutveckling (Pels) 2016-2018
För att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav.
Energimyndigheten, Rindi Älvdalen AB, Skellefteå kommun, SCANDBIO AB, Stora Enso Timber AB, SCA Energy AB, Laxå Pellets AB, Södra Skogsägarna, Bioenergi Luleå AB, Janfire AB.
Syftet med projektet var att ta fram ny kunskap och bidra till utveckling av ny teknik inom torkning och pelletering av etablerade råvaror samt lagring och förbränning av pellets. Effektmålet var att pellets- och brännartillverkarna ska kunna möta kommande krav på produktkvalitet och emissioner från lagring och förbränning samt minska energibehovet vid pelletstillverkning.
RISE Safety and Transport/Fire research, RISE Bioeconomy/Biorefinery and Energy, Umeå Universitet, Luleå Tekniska Universitet
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Avdelningen för Biomassatekologi och Kemi. Michael Finell, Mehrdad Arshadi, Carina Jonsson
För mer information, resultat och rapporter besök: Avdelningen för Biomassatekologi och kemi vi SLU.
SAFEPELLETS 2012-2014
- Bildande av CO, CO2 och andra flyktiga organiska föreningar (av-gasning) under lagring och transport av träpellets.
- Självuppvärmning och spontan antändning av träpellets
- Grundläggande och tillämpad forskning.
- Expertnätverk.
- Samordnings- och stödåtgärder för att förebygga problem.
- Forskning till förmån för särskilda grupper inom små och medelstora företag (SMF) i Sverige men även inom hela europeiska pelletsindustrin.
SAFEPELLETS syftar till att ge tekniska lösningar och kvalitetssäkra lagring för att förhindra och lösa problemen för industri- och konsumenter. Dessutom syftar SAFEPELLETS till att finna metoder för karakterisering av mekanismerna för av-gasning och självuppvärmning. Syftet var att ta fram en grund för ett unikt och nytt riskbedömningförfarande för hela försörjningskedjan av träpellets.
Syftet var att projektet skulle bidra till att skapa riktlinjer för säkrare produktion, transport och lagring av pellets, samt ett varuinformationsblad för träpellets.
Övriga forskningsrapporter
Vedrök i Västerbotten- Mätningar, Beräkningar och Hälsokonsekvenser
Småskalig vedeldning är en betydande källa till bl.a. partiklar, polyaromatiska kolväten (PAH) och sot, föroreningar som påverkar luftkvaliten negativt. Kunskapen är dock begränsad. På uppdrag av Naturvårdsverket har därför detta projekt genomförts, med syfte att förbättra kunskapsläget.
Mätningar av vedeldningsrelaterade luftföroreningar har gjorts av IVL i fyra områden med bebyggelse av olika ålder: Vännäs, Vännäsby, Sävar och Tavleliden (villaförort i Umeå). En databas för inventerade eldstäder i Västerbotten baserat på information från sotarna har tagits fram av Umeå universitet, som också genomfört frågeundersökning om eldningsvanor. Modellberäkningar av halter och exponering har utförts av SMHI och hälsokonsekvensberäkningar har gjorts av Umeå universitet och SMHI.
- Ladda ner rapporten här: Vedrök i Västerbotten- Mätningar och Hälsokonsekvenser