Tillbaka

Väldigt ovanligt med bränder i mindre pelletsilos

Flera av PelletsFörbundets medlemmar har på senare tid fått många frågor om risken för brand i pelletsilos i storleken mindre än 200 kubikmeter. För att ge en tydligare bild av hur ofta, varför och hur en brand i mindre silo kan uppstå, gav Pelletsförbundet konsultföretaget P&B Brandkonsult i Malmö i uppgift att undersöka frågan. Resultaten finns redovisade i en kort rapport som finns på PelletsFörbundets hemsida. Här följer en sammanfattning och länk till rapporten.

Det kan finnas flera orsaker till brand i mindre silos. Förutsättningarna för lagring och utrustning i anslutning till lagringen kan påverka. Målsättningen med undersökningen var att besvara följande frågor:

  1. Har det förekommit bränder i silos som innehåller träpellets och som rymmer upp till 200 kubikmeter, inom Europa?
  2. Vad har orsakat dessa bränder?

Undersökningen gjordes dels som en litteraturstudie med bland annat sökningar på internet, tidskrifter och intresseföreningar. Dels har sökningar efter olycks- och konsekvensutredningar hos MSB gjorts.

Endast två i mindre silos

Totalt hittades 29 bränder i silos med pellets från 1998 och framåt. Majoriteten, 23 stycken, har inträffat de senaste tio åren, från 2015 och framåt. Femton av bränderna hade inträffat i Sverige. Endast två inträffad i silos mindre än 200 kubikmeter. Den ena var en brand i en silo vid Stockhorvans pelletsfabrik 2021. Den andra var en brand i en silo vid en vårdcentral i Färgelanda 2019.

Brandorsaken i Stockhorvan uppges vara brand i en fläktmotor. Brandorsaken i Färgelanda är okänd. Spår efter en explosion i övre delen av silon, tyder på att oförbrända rökgaser antänts.

Orsak ofta okänd

I många av 29 bränderna är brandorsaken okänd och uppgifter om lagrets storlek saknas. Utifrån verksamheternas storlek är det sannolikt att det handlar om större silos, med det går inte att säga säkert, framgår av rapporten.

I de fall som brandorsak redovisas anges oftast självantändning som bakomliggande orsak, alternativt anges att det eventuellt kan ha handlat om självantändning. När man egentligen inte vet orsaken till att branden har uppkommit anges normalt ”självantändning” som bakomliggande orsak.

Väldigt ovanligt

Slutsatsen av rapporten är att bränder i mindre silos är väldigt ovanliga. I de två fall av bränder i mindre silos i Sverige konstateras att branden i Stockhorvan, uppstod i en extern källa (fläktmotor) som medförde att branden spridit sig. Orsaken till branden i vårdcentralen i Färgelanda, är oklar och endast något som går att spekulera i.

Självantändning som anges som möjlig brandorsak i flera fall har enligt rapportförfattarna endast kunnat konstateras med säkerhet i nyproducerad lagrad pellets tillverkad av spån av vissa träslag. ”De flesta bränder som uppstår i silos oavsett storlek kan sannolikt antas bero på någon form av inkommande tändkälla, oftast mekaniska transportörer eller möjligen från ansluten förbränningsutrustning”.

Text: Anders Haaker

Ladda ner rapporten här:

Bränder i mindre silos med pellets, 241114

Vi använder oss av cookies. Läs mer