Tillbaka

Swed-jam satsar på pelletspanna från Solör Bioenergi

En ny ångcentral med en ångpanna på två megawatt har byggts, vilken använder träpellets som bränsle.

Tony Holmberg, produktionschef på Swed-jam och Johan Lagerqvist, affärsansvarig på Solör Bioenergi. Foto: Peter Nilsson

Med hjälp av bidrag från Klimatklivet tillverkas nu sylt, kräm och juice med ånga från biobränsle. Något som Solör Bioenergi ordnat. En ny ångcentral med en ångpanna på två megawatt har byggts, vilken använder träpellets som bränsle.

Swed-jam startade sin verksamhet 1982 och har haft olika energilösningar genom åren. Under den senaste tiden har de använt fossil olja för sin produktion och bestämde sig under förra året för att byta ut den mot en fossilfri lösning.

Kontakt togs med Solör Bioenergi och efter genomgång av möjliga lösningar beslutade Swed-jam att låta Solör leverera biobaserad ånga enligt konceptet Färdig Värme. Tack vare bidrag från Naturvårdsverket, i form av Klimatklivet, blev det möjligt att realisera planerna.

Den nya biopannan som producerar ånga med pellets som bränsle. Foto: Peter Nilsson, Pixpep

Fullt ansvar för drift och service

Vid uppstart ansvarade Solör för projektering, kontakt med myndigheter, investering och installation. Nu när leveransen av ånga är igång har Solör fullt ansvar för drift, service och underhåll. För Swed-jam handlar det om att betala för den energi som förbrukas.

– Vi har insett att det inte är långsiktigt hållbart att använda fossil olja och har därför valt biobaserad bränslepellets för vår ångproduktion. Det är ett val som vi känner är rätt för oss och som vi är nöjda med, säger Tony Holmberg, produktionschef på Swed-jam i ett pressmeddelande.

Varierat ånguttag

Biopannan producerar ånga med pellets som bränsle. Ångan används till processen att tillverka sylt, fruktjuicer samt för att utföra steril diskning av maskinutrustning i livsmedelprocessen.

– Vi har valt en panna och brännare med en verkningsgrad över 90 procent, men som fortfarande är snabbreglerad och klarar snabba variationsuttag av ånga. Biobränslet kommer från träpelletsfabriken i Säffle, som tar material från närliggande såverksindustri. Detta skapar en bra cirkulär ekonomi, säger Anders Tålsgård, projektledare inom Energi på Solör Bioenergi.

Vi använder oss av cookies. Läs mer