Tillbaka

Vit yta var viktigt när Dorota valde pelletskamin

Dorota Natucka-Persson bor i ett radhus i Järfälla norr om Stockholm, tillsammans med sin man, två barn och en portugisisk vattenhund. Som en tidig julklapp levererades pelletskaminen i december 2022 och efter nyår var kaminen igång. Här berättar Dorota om varför familjen valde en pelletskamin och hur det gått.

Inredning

Pelletskaminens vita färg var det viktigaste för att kaminen skulle passa in i inredningen. Den platta formen gör att kaminen tar mindre plats i rummet. Rökgaserna leds ut genom en kanal i väggen bakom kaminen.

– Vi har golvvärme med el och en luft-luftvärmepump i vårt hus och de höga elräkningarna under 2021 och 2022 gjorde att vi började fundera på hur vi skulle kunna minska elanvändningen, säger Dorota och fortsätter:

– Eftersom jag jobbar med pelletsbranschen kände jag till pelletkaminer och visste att det skulle passa bra för vårt hus. Lösningen med ett hål i väggen istället för en vanlig skorsten gjorde att vi kunde hålla nere investeringen.

Vit färg viktigt

– Den viktigaste för mig var att utsidan på pelletskaminen skulle vara vit och fin att se på för att passa i den inredningsstil som vi har hemma. Den vita färgen gör att kaminen smälter in mot den vita väggen och den genomgående vita inredningen. Kaminens form gör att den tar lite plats i rummet. Den är bredare än en rund kamin och endast 27,5 cm djup, förklarar Dorota.

– Jag kan säga att jag älskar den, det är en perfekt extra källa till värme. Jag jobbar oftast hemifrån och sitter vid matsalsbordet med kaminen bakom mig. Den ger en skön värme.

Dorota Natucka-Persson och hennes pelletskamin.

Dorota Natucka-Persson och hennes pelletskamin.

Fyra månaders väntan

– Vi gjorde beställningen i augusti 2022. Många ville ha en pelletskamin samtidigt och jag fick veta att leveransen skulle ske först i december 2022. Mycket riktigt efter fyra månaders väntan levererades kaminen strax före jul.

– Installationen var jätteenkel. Jag anlitade en snickare som gjorde ett hål i väggen. På utsidan av väggen sitter en liten ventil. Det var lite tungt att lyfta kaminen på plats. Men annars var det inte alls komplicerat.

Horisontell skorsten

Mellan kaminen och väggen är det en decimeters mellanrum. Här syns ett grovt rör, en kort horisontell skorsten från kaminen ut genom ytterväggen. Via ett smalt rör från det grova röret, leds uteluft in i kaminen till förbränningen.

Värmen i rökgaserna växlas över till förbränningsluften. En enkel och elegant lösning som höjer verkningsgraden för pelletskaminen.

 

FAKTA

Vad kan skilja mellan olika pelletskaminer? Nedan följer några exempel på faktorer som kan skilja mellan olika kaminer och som påverkar priset.

  • Storleken på pelletsförrådet – Påverkar hur ofta man behöver fylla på pellets.
  • Brännarkoppens utformning – Påverkar hur ofta man behöver tömma aska – en roterande brännarkopp med asklåda under ger längre intervall mellan asktömning
  • Design och utformning av kaminens glasruta – Påverkar hur ofta man behöver rengöra glaset – dubbelglas eller luftflöde över glaset ger längre intervall mellan rengöring av glaset.
  • Design och styrning av fläkten– påverkar ljudnivå från fläkten.
  • Tätning och lufttillförsel – Påverkar damm och doft – Täta luckor och lufttillförsel utifrån minimerar att damm eller doft sprids i rummet.
  • Design av lågan – påverkar utseendet av lågan – en genomtänkt förbränningsdesign kan ge en låga som påminner mer om traditionell vedeldning.

 

Provfas

– Den första veckan var lite som en provvecka och vi lärde oss mycket om att använda kaminen. Det var lite svårt i början att förstå saker som hur ofta man behöver fylla på pellets och att man behöver dammsuga brännarkoppen ren från aska några gånger i veckan för att kaminen ska kunna starta automatiskt. Det är lite annorlunda jämfört med att använda en vedkamin och jag tycker att instruktionerna i manualen skulle kunna vara lite tydligare, säger Dorota.

– Nu känner jag mig mer säker. Jag vet hur den fungerar, hur ofta den behöver pellets och hur man rengör kaminen.

Om det är något som inte stämmer larmar kaminen genom att pipa några gånger och sedan stänger den av sig själv. Orsaken kan vara för lite luft eller för lite pellets, eller för mycket aska i brännarkoppen som gör att kaminen har svårt att starta.

Pelletskaminen har en vit högblank framsida.

Pelletskaminen har en vit högblank framsida.

Pelletskaminen har en vit högblank framsida.

Pelletskaminen har en vit högblank framsida.

FAKTA

Fakta om pelletskaminen.

Pelletskamin: Cadel Grace

Generalagent: Ulma

Effekt: 2,7 till 7,0 kW

Verkningsgrad vid reducerad effekt: 93 procent

Bränsleförråd: 12 kg pellets

Drifttid (min- max): 7,1-19,7 timmar

 

Tät konstruktion

Pelletskaminen är tät och det känns ingen doft av rök inomhus.
– Det luktar ingenting när kaminen är igång. Det kan komma en svag doft precis när det automatiska tändsystemet startar kaminen. En eltändare värmer luft som blåser på pellets som ligger i brännarkoppen. Från att man trycker på startknappen på kaminen, eller i appen på mobilen, tills kaminen är tänd tar det bara några minuter, förklarar Dorota.

Räcker två dagar

– Hur länge räcker pelletsen beror på hur kallt det är ute och på vilket effektläge kaminen körs. Men när det är någon minusgrad ute och jag eldar 16 timmar om dagen, då räcker en säck med 16 kg pellets i ungefär två dagar. Jag har valt ett program i appen så att pelletskaminer startar automatiskt klockan 7 på morgonen och stänger av vid 23, förklarar Dorota.

Jämfört med vedeldning har en modern pelletskamin en mer kontrollerad förbränning. Fukthalten är jämn i pellets, medan fukten i ved kan variera mycket. En pelletskamin har en automatisk, kontrollerad och kontinuerlig tillförsel av pellets och luft som ger en jämn och stabil förbränning.

Effekten kan regleras upp och ner med automatik via ett program i en app eller via styrning med termostat. En kontrollerad förbränning ger en effektiv förbränning och med låga utsläpp.

FAKTA

Investering

Pris: 24 500 kr

Material för anslutning med horisontell rökkanal: 10 000 kr

Golvskydd: 2 000 kr

Frakt: 1 200 kr

Bygganmälan: 2 000 kr

Installation inklusive håltagning i vägg: 2 000 kr

Total investering: 41 700 kr

 

Godkänd installation

Dorota gjorde en bygganmälan till kommunen innan hon beställde kaminen. Kommunen godkände den modell som hon valt och med lösningen med ett hål i väggen istället för en skorsten genom taket.

– Kommunen har inte gett oss några begränsningar för hur mycket vi får använda kaminen. De var ovana vid att hantera en bygganmälan för en pelletskamin med rökgaskanal som går ut genom väggen. De ställde många frågor och jag skickade all dokumentation till dem och förklarade vad vi tänkte göra och fick godkänt. Eftersom vi inte har någon skorsten, kan vi rensa det korta röret själva med dammsugaren om det behövs. Det är väldigt enkelt, säger Dorota.

Klarar Ecodesignkrav

I EU infördes den 1 januari 2022 nya krav på pelletskaminer enligt Ecodesign-direktivet. Det innebär att alla kaminer som säljs inom EU måst klara vissa krav på hög verkningsgrad och låga utsläpp av stoft, kväveoxider, oförbrända ämnen och kolmonoxid.

– Vi valde en modern och prisvärd pelletskamin som ser bra ut. Investeringen var cirka 40 000 kr inklusive allt, en storlek på investering som passade oss bra och som ger oss en bra chans att få tillbaka pengarna på ganska kort tid, säger Dorota.

Om kaminen används under fyra månader per år kan det ge en besparing på mellan 10 000-33 000 kr per säsong beroende på elpriset. Det betyder att investeringen kan vara återbetald inom 1,5–4 års tid.

Text: Anders Haaker

Vi använder oss av cookies. Läs mer