Kapa elnotan med rätt pelletskamin
Villaägare har drabbats hårt av de skyhöga elpriserna. Många känner inte till hur mycket el det går att ersätta med en pelletskamin. Genom att välja rätt pelletskamin kan du spara tusentals kronor i elkostnad per månad. Här är några tips från Pelletsförbundet.
Rätt pelletskamin kan vara ett utmärkt komplement till det befintliga värmesystemet, särskilt under de vinterveckor när det är som kallast och både energi- och effektbehovet är som högst. Störst glädje av att installera en pelletskamin har alla med direktverkande elvärme, vattenburen elvärme eller luftvärmepump.
Mest energi till uppvärmning och varmvatten
Hela 80 procent av energin i en villa går till uppvärmning och varmvatten, 60 procent till värme och 20 procent varmvatten, resten till hushållsel. När alla enkla spartips för el är klara går det ofta fortfarande åt för mycket el. En pelletskamin med luftvärme kan för många vara lösningen för att kapa en rejäl bit av notan för uppvärmning. En vattenmantlad kamin kan ge ännu mer värme till ett vattenburet värmesystem och för varmvatten.
Sparar mycket på kort tid
Elpriset är oftast som högst de dagar och veckor när det är som kallast och går åt mest energi. Det är just då en pelletskamin kan göra som mest nytta och spara in mycket elkostnader på kort tid. Pelletspriset varierar inte på samma sätt som elpriset timme för timme utan är stabilt och mer förutsägbart. En pelletskamin i huset ger villaägaren en ökad ekonomisk trygghet. Priset för pellets är vanligen 60-65 öre per kWh inklusive moms och hemtransport. Elpriset i elområde SE3 var i december cirka 320 öre per kWh och cirka 215 öre per kWh i januari inklusive elavgift, påslag, elcertifikat, nätavgift, energiskatt och moms.
En villaägare med en pelletskamin i sitt hem kunde spara cirka 2,40* kr för varje kWh el som ersattes med pellets i december. Om 2500 kWh el ersattes kunde 6 000 kronor sparas på en månad. Med elpriset i januari kunde nästan 3400 kr sparas, nära 10 000 kr på två månader! (* Med hänsyn till verkningsgraden i pelletskaminen)
Vad är hemligheten?
Vad är förklaringen till att en pelletskamin kan ge en sån stor besparing? Pelletskaminer påminner om vedkaminer men det finns flera viktiga skillnader. Den viktigaste är att pelletskaminen har ett inbyggt förråd med pellets och med en påfyllning går kaminen med automatik under ett eller flera dygn. Därför kan en pelletskamin ge betydligt mer värme med mindre arbete jämfört med en vedkamin. Många pelletskaminer kan också styras enkelt med en termostat eller via mobilen för att ge önskad värme.
Hållbar energi med låga utsläpp
En andra förklaring är att en pelletskamin är effektiv och har låga utsläpp. Det beror på att pellets ett torrt bränsle vilket ger en hög verkningsgrad och mycket låga utsläpp av stoft. Alla nya pelletskaminer som säljs efter första januari 2022 måste klara kraven på hög verkningsgrad och låga utsläpp enligt Ekodesignförordningen. Pellets tillverkas dessutom av biprodukter som sågspån från sågverk och ger mycket låg klimatpåverkan.
Sprider trivsel
Allt fler börja nu upptäcka att en modern pelletskamin är ett av de mest kraftfulla sätt att möte den kallaste tiden på året utan att behöva oroa sig för skyhöga elräkningar, dessutom sprider en pelletskamin både trivsel och är en snygg inredningsdetalj.
Fem typer av pelletskaminer
1. Pelletskamin med direkt luftvärme
Sprider värmen direkt till luften i rummet med hjälp av en inbyggd fläkt.
Fördelar: Låg investering jämfört med vattenmantlad kamin.
Nackdelar: Ger inte värme i hela huset. Funkar bäst med öppen planlösning.
2. Kanalansluten pelletskamin
Sprider värmen till luften i fler delar av huset via anslutna luftkanaler.
Fördelar: Kan sprida värme till flera rum och ersätta mer el.
Nackdelar: Kräver lite högre investering och installation av kanaler tillkommer.
3. Vattenmantlad pelletskamin
Passar till ett hus med ett befintligt vattenburet värmesystem.
Fördelar: Ger värme till hela huset och kan ersätta en stor del av värmebehovet = större besparing. Nackdelar: Kräver en högre investering.
4. Inbyggnadskamin
Fungerar som en spisinsats och kan sprida värme till luften eller till ett vattenburet värmesystem.
Fördelar: Kan installeras i en befintlig öppen spis.
Nackdelar: Kräver mer arbete vid installationen.
5. Hybridkaminer
En kamin som kan hantera både ved och pellets.
Fördelar: Kan startas med ved och sedan gå över till pellets eller tvärtom.
Nackdelar: Högre investering jämfört med kamin för enbart ved eller pellets.
Fler viktiga tips innan du installerar en pelletskamin:
- Skorsten eller inte. De flesta pelletskaminer behöver en skorsten, men det finns även kaminer där rökgaserna leds ut via en särskild ventil genom väggen.
- Välj först den pelletskamin som passar ditt hus. Gör sedan alltid en anmälan till kommunen innan du installerar en ny eldstad eller ändrar en befintlig. Tänk på att du måste få ett startbesked innan du påbörjar installationen.