Hög tid att ansöka om småhusbidrag för pelletskamin eller pelletspanna
Pelletsförbundet har ställ några frågor till Ann-Christine Hultén Norrby på Länsstyrelsen i Blekinge för att få veta mer om bidraget till investeringar för att ersätta el och gas i småhus.
Hur ser intresset ut för att söka bidrag till pelletskaminer och pelletspannor hittills?
– Att få fram svar på den frågan har krävt en del manuellt arbete. Det är svårt att separera pelletskaminer från pelletspannor i registret, båda finns en gemensam kategori kallad biobränsleanläggningar. Siffrorna är inte exakta, men ger en indikation på hur det ser ut, förklarar Ann-Christine Hultén Norrby, som har tagit fram data för hela Sverige till och med mitten på juni.
Hur många har fått bidrag?
När drygt 18 månader har gått sedan småhusbidraget infördes i november 2022 är antalet ansökningar om bidrag till biobränsleanläggningar (inkl. som kombination med luft-luftvärmepump) cirka 670 stycken. Antalet beviljade ansökningar till biobränsleanläggning (inkl. som kombination till LLVP) är cirka 120 stycken.
För värmepumpar är antalet inkomna ansökningar (exkl LLVP) cirka 11 000 stycken. Beviljade ansökningar för värmepump (exkl LLVP) är cirka 7 900 stycken.
Antalet ansökningar för biobränsleanläggningar är lågt jämfört med antalet ansökningar för värmepumpar, och andelen beviljade ansökningar är betydligt lägre för biobränsleanläggningar. Antalet ansökningar för biobränsleanläggningar är mindre än en tiondel av antalet ansökningar för värmepumpar. Andelen beviljade ansökningar är runt 20 procent för biobränsleanläggningar jämfört med 70 procent för värmepumpsansökningar.
Vilka de vanligaste missarna i ansökningarna?
– Andelen avslag ligger på cirka 55 procent sett över alla typer av ansökningar. De vanligaste anledningarna till avslag är för det första att huset inte anses vara eluppvärmt i bidragets mening. Ofta är huset utrustat med någon form av värmepumpsteknik innan åtgärd eller att man eldar mer än trivseleldning eller att man har någon form av annat uppvärmningsalternativ som fungerar (t ex kombipanna olja/pellets/ved/el). För det andra söker man för installation av enbart luft-luftvärmepump utan kombination enligt villkor för bidrag och för det tredje att ansökan har kommit in för sent, säger Ann-Christine Hultén Norrby.
Vad beror det på att det är relativt få villaägare som ansöker om bidrag till biobränsleanläggningar och varför andelen som beviljas är så pass liten?
– Det finns ingen känd avslagsgrund som sticker ut för just biobränsleanläggningar. Länsstyrelserna har inte någon kännedom om vilka anledningarna är till att det är färre som söker bidrag för att installera biobränsleanläggning, säger Ann-Christine Hultén Norrby.
Finns det några tips eller goda råd till de som skickar in ansökningar
– Det främsta rådet till dig som funderar på att söka småhusbidraget är att läsa på om bidraget och själv ta reda på vilka villkor som ställs. Det är ett ”smalt” bidrag, med snäva villkor. Det är i huvudsak inriktat på de ”sämsta” småhusen ur energieffektiviseringssynpunkt, med exempelvis direktverkande el. Målgruppen är en mindre andel av alla småhus i Sverige, säger Ann-Christine Hultén Norrby.
Sök info på Boverket eller Länsstyrelsen
– Ett annat tips är att utgå från informationen om bidraget som finns på Boverkets eller Länsstyrelsens webbsidor. Det sprids ibland information på andra håll där inte hela bilden, med alla förutsättningar som ska vara uppfyllda, finns med. Det kan ge falska förhoppningar och leder till irritation när det visar sig att grundvillkor inte är uppfyllda. Är du som funderar på att söka bidraget fortfarande osäker efter att ha läst på, är du välkommen att höra av dig till närmaste länsstyrelse med frågor, säger Ann-Christine Hultén Norrby.
Läs mer om småhusbidraget hos Boverket
Ansök i tid
Ansökan måste komma in till länsstyrelsen senast inom fyra månader från det att arbetet med åtgärden påbörjats. Det går också bra att skicka in sin ansökan innan man gör något. Då ansöker man på vad man har för avsikt att göra. Om man ansöker i förväg så finns det inget som hindrar att man påbörjar åtgärden innan man har fått ett beslut.
Ingen garanti om bidrag
Oavsett om man ansöker i förväg eller i efterhand ska man ha i åtanke att det inte finns något löfte om bidrag bara för att man har skickat in en ansökan. Om man väljer att utföra åtgärden innan man har fått ett beslut bör man kunna sova gott om natten för investeringen man gjort, även om det inte blir något bidrag, avslutar Ann Christine Hultén Norrby.
Text Anders Haaker
Fakta om småhusbidraget
Småhusbidraget gäller till och med 2025. Möjligheten att söka bidrag kommer att finnas kvar i drygt ett år och det är nu hög tid att skicka in en ansökan och bidrag till en pelletskamin eller pelletspanna för att minska el- och gasberoendet.