Tillbaka

Fokus på strategi och beredskap

Den 17 oktober höll PelletsFörbundet den årliga strategidagen med nätverksträff inklusive studiebesök på Säröhus i Kungsbacka. Fredagen den 25 oktober deltog Pelletsförbundet på ett högnivåmöte för näringslivet om stärkt civil beredskap inom energisektorn som Energimyndigheten bjudit in till.

Den 17 oktober höll PelletsFörbundet den årliga strategidagen med nätverksträff inklusive studiebesök på Säröhus i Kungsbacka.

Under dagen fick vi höra Bosse Augustsson, vd på Cleanburn, berätta om Clean Burns imponerande resa, från de första stegen i Texas i USA, vidare med många vindlande turer, till de senaste årens stabila utveckling som nu resulterat i Dagens Industris gasell-utmärkelse.

Efter det beskrev Peter Dalene, landschef på Jøtul, företagets utveckling och visade upp bilder på de nya designen av Jøtuls pelletskaminer som väntas finnas tillgängliga för konsumenter i Sverige från början av 2025.

Johan Granath från Ekman Group fortsatte med berättade om sina erfarenheter inom transport och handel med biobränslen bland annat pellets. Ett spännande uppdrag var att vara försäljningsagent för den vid tiden (2010) största (900 000 ton per år) pelletsfabriken i världen i Vyborg i Ryssland.

Under strategidelen diskuterades inriktningen på Pelletsförbundets arbete. Vi gick igenom förra årets enkätundersökning , där medlemmarna fick svara på frågor om vad som är viktigaste och mest prioriterat för PelletsFörbundets verksamhet. Resultatet av enkätundersökningen visade då att de viktigast delarna för verksamheten enligt medlemmarna är:

  • Pelletsprisindex
  • Att vara talesperson för branschen
  • Myndighetskontakter
  • Kommunikation
  • Nätverksträffar
  • Strategidag

Under diskussionen kom gruppen fram att dessa delar fortfarande är prioriterade det närmaste året med tillägget att kommunikation omfattar alla delar och är extra viktigt. Slutsatsen är att Pelletsförbundet fortsätter på den inslagna vägen men med extra fokus på kommunikation.

Ett steg i denna riktning, att förbättra kommunikationen, är arbetet under hösten med att uppdatera Pelletsförbundets webb. Syftet är att få till en mer tillgänglig och uppdaterad kommunikation via webben.

Dagen avslutades med ett studiebesök i den integrerade panncentralen i Säröhus där både pelletslager och pannrum är helt inbyggt i byggnaden.

Ingemar Karlsson

Ingemar Karlsson, fastighetsskötare på Säröhus, har varit med sedan starten och delar med sig av sina erfarenheter.

Fredagen den 25 oktober deltog Pelletsförbundet på ett högnivåmöte för näringslivet om stärkt civil beredskap inom energisektorn som Energimyndigheten bjudit in till. Syftet med mötet var att stärka samarbetet och att samtala om hur vi bäst kan stärka vår förmåga inför och vid kriser i fredstid och för att höja beredskapen. Energimyndigheten hade i år breddat inbjudan och det var första gången PelletsFörbundet deltog på detta möte.

Beredskapsfrågorna har blivit viktigare under de senaste åren. Arbete med beredskap är mer strukturerat inom drivmedel, el och gas jämfört med inom pellets och andra biobränslen. Tydligt ansvar, god förberedelse och samverkan är några punkter som är viktiga framöver. Hur kan aktörerna inom pelletsbranschen utveckla sin förmågeplanering och beredskap?

Vi använder oss av cookies. Läs mer