Om Pellets
Vad är Pellets?
Råvaran till pellets är oftast sågspån från sågverken eller hyvelspån från annan träindustri. Produktionen är en industriell process där spånet går igenom flera steg i förädlingen från spån till färdig pellets.
Avskiljning
Först avskiljs eventuella främmande föremål, som till exempel sten, grus och metallföremål.
Sönderdelning
Större partiklar kan sönderdelas i en kvarn till önskad storlek.
Torkning
Pelletering
Torr råvaran med rätt fraktion matas in i pelletspressar där råvaran pressas igenom en matris med många små hål. Träet värms upp av det höga trycket och friktionen. Träets innehåll av lignin fungerar som ett naturligt bindemedel och göra att binds ihop till pellets. Nypressade varm pellets passerar genom en kylare och hårdnar när den svalnar.
Förpackning
Färdig pellets lagras ofta för att därefter förpackas i säckar eller lastas på bulkbil för vidare leverans till återförsäljare eller direkt till slutanvändare.
Goda Råd om bulkförråd
Användningen av pellets med mottagning och förvaring av pellets i ett bulkförråd blir betydligt enklare jämfört med att ta emot och använda pellets i säckar. Villaägare kan välja att antingen installera ett färdigt pelletsförråd eller att installera ett platsbyggt förråd. Här följer viktiga några råd kring säkerhet och funktion vid installation av pelletsförråd.
Ett bulkförråd för pellets ska skydda pellets mot fukt, vara tätt och samtidigt väl ventilerat. För att få bästa pelletspris bör förrådet kunna ta emot minst tre ton pellets samt dessutom rymma en viss reservkvantitet och hänsyn tas till rasvinklar för pellets, som kan göra att förrådet inte töms helt.
För att klara tre tons leveranser bör den effektiva fyllnadsvolymen uppgå till minst 6-8 m3. Ett ton pellets motsvarar en volym på ca 1,6 m3. Manlucka och titthål bör monteras så att man lätt kan kontrollera fyllnadsnivå och kvalitet samt vid behov komma in i förrådet. Förrådets bottenlutning mot bottenskruven bör vara mellan 45° och 55° och utförd med en hård glatt yta för att minimera risken för valvbildning. Högre vinkel innebär att förrådet blir självtömmande och en lägre vinkel innebär att manuellt arbete kan behövas för att tömma förrådet helt. Tänk på att pellets lätt suger åt sig vatten, skydda den därför från eventuellt läckage via tak, ytterväggar och källargolv.
En byggfackman kan ge råd angående materialval och dimensionering av reglar, skivor mm. Kontrollera också eventuella krav på brandskydd med tanke på erforderlig tjocklek av mineralisolering och gips.
Flera råd om bulkförvaring av pellets
PelletsFörbundet har tagit fram ett antal dokument för att hjälpa dig som köper in och lagrar pellets i bulkförråd.
Dokumenten belyser vikten av att hantera och lagra pelletsen på ett säkert sätt, vanliga frågor och svar och innehåller en skylt som kan skrivas ut och sättas upp vid pelletsförråd. Vi har också tagit fram allmänna leveransbestämmelser att användas i avtal vid försäljning av pellets till konsument.