Namnet ”Certifierad installatör bioenergianläggning” antyder att kursen vänder sig till installatörer. Men Bengt Sandström på Heta utbildningar som arrangerar kursen förtydligar att kursen är inriktad på en person som har ambitionen att planera, förbereda, dimensionera och installera en bioenergianläggning. Kursen ger en bra grund för den som vill marknadsföra och sälja lösningar inom värme med både pellets och ved. I basdelen ges också en bred introduktion till värmelösningar med värmepump och solel.
Den nya kursen är har ett mindre omfång jämfört med tidigare kurs som Heta Utbildningar arrangerade. Kurslitteraturen har betydligt färre sidor och nu ligger fokus på bioenergianläggningar under 20 kW, både pelletspannor och pelletskaminer. Nytt är att det finns en pelletskamin för praktiska övningar i kurslabbet. Kursledare är som tidigare Bengt-Erik Lövgren
Priset för kursen är 50 procent lägre jämfört med tidigare, det vill säga 4 800 kronor jämfört med 9 600 kronor tidigare. (Energimyndigheten betalar hälften av kursavgiften)
Sista anmälningsdag är den 8 maj och kursen hålls den 26-27 maj i Härnösand.
– För att kunna visa att personer som gått kursen uppfyller kunskapskraven för certifiering.
– Energimyndigheten marknadsför certifierade personer, det gör även energi- och klimatrådgivare.
– De som gått kursen blir duktigare säljare.
– Höjer kompetensen hos de personer som gått kursen
– Bra för nyanställda att gå kursen
– Pelletskaminer är en ny del av kursen. En pelletskamin finns installerad i labbet och används för att göra praktiska övningar med mätning av rökgaskvalitet och inställning av förbränningen för minimala utsläpp.
– Marknaden anpassar sig efter nya förhållanden. Pelletsvärme i kombination med elvärme blir en vanligare lösning.
– Effekttariffen har redan införts av många elnätbolag och kommer att bli obligatorisk för alla elnätbolag från den 1 januari 2027. Med en pelletskamin eller pelletspanna kan effektbehovet för värme reduceras kraftigt. Det ger en ny betydelsefull ekonomisk besparing med pelletsvärme jämfört med tidigare.
– Beredskapsfrågan ökar i fokus. Vid strömavbrott kan pelletsvärme med kamin eller panna klara värmeförsörjningen med hjälp av ett mindre reservbatteri.
– Med pelletsvärme slipper husägaren elpristopparna. Fler använder el när elpriset är lågt och pellets när det är högt.
Pelletsförbundet | Kammakargatan 22, 11 40 Stockholm | Org.nr: 769603-4391| 08-441 70 80 | kansliet@pelletsforbundet.se