Tillbaka

Moelvens nya pelletsfabrik i Valåsen har levererat sina första pellets

Nu har Moelven Pellets AB provkört den nya fabriken under ett par veckor – och den första pelletsen är producerad, det meddelade Moelven den 27 september.

2022 meddelade Moelven att de storsatsar på att modernisera och vidareutveckla kapaciteten vid två av Moelvens sågverk, Moelven Edanesågen AB och Moelven Valåsen AB. Ökade volymer sågad trävara i kombination med ambitionen att ta ansvar för att hela naturresursen tas till vara när vi brukar skogen gjorde satsningen än större.

Kan tillverka 80 000 ton pellets per år

Den nya pelletsfabriken som drivs av Moelven Pellets AB står nu klar och har gjort sin första arbetsvecka. I dagarna genomfördes också ett lyckat övertagandetest, som betyder att Moelvens driftsorganisation nu kan operera utrustningen för kommersiell produktion. Ett viktigt delmål mot målet att nå sin produktionskapacitet på 80 000 ton pellets per år.

Moelven spånplan

Den nya spånplanen intill Moelvens sågverk i Karlskoga är fylld av spån, som ska torkas, pressas och generera ny energi i form av träpellets.

Milstolpe avklarad

– Nu har vi provkört fabriken, producerat våra första leveranser med spånpellets och dessutom testat att vi är redo att ta över anläggningen i egen Moelven-regi, vilket så klart känns fantastiskt kul. En viktig milstolpe i uppbyggnaden av vår nya pelletsfabrik. Dessutom har jag fått mina nya medarbetare och kollegor på plats och vi är nu åtta anställda som ska drifta den här fabriken, säger Gunilla Pettersson, platschef Moelven Pellets.

Säljs i Danmark och Sverige

Den lokalt producerade spånpelletsen i Karlskoga, som bara transporterats cirka tio mil på svensk mark från träd till färdig pellets, är planerad att börja skeppas till kunder i framför allt Danmark. Första båtleveransen sker i januari. Men redan nu har de svenska kunderna börjat få sina första leveranser.

ENplus-certifiering på gång

Arbetet med att kvalitetscertifiera produktionen enligt ENplus pågår med målet att certifieringen ska bli godkänd under det fjärde kvartalet 2024. Bulkleveranserna av pellets till kunder sker enligt ett samarbetsavtal med SCA.

Övertagandet klart

– Att vi redan kan leverera pellets och det mycket lyckade övertagandetestet är ett kvitto på att det här investeringsprojektet gått precis så bra som vi hoppats på. Nu ser jag fram emot att successivt öka produktionen tillsammans med mina nya duktiga kollegor på Moelven Pellets, säger Gunilla.

Om Moelven Pellets

Moelven Pellets är ett nystartat bolag i Moelven koncernen, som byggt en ny innovativ pelletsfabrik på Valåsen i Karlskoga. Fabriken som tas i drift hösten 2024 kommer att ha en produktionskapacitet på 80 000 ton pellets per år. Marknaden kommer primärt vara värmekraftverk ute i Europa, och råvaran består av restprodukter från Moelvens sågverk i Värmland.

 

Vi använder oss av cookies. Läs mer