Lantmännen valde pellets

Lantmännen valde pellets

Sveriges dominerande fodertillverkare Lantmännen har konverterat ytterligare en anläggning till träpellets i sin plan att bli fossilfri. Senaste bidraget är Holmsundsanläggningen utanför Umeå som i månadskiftet februari/mars fick sin containercentral på 2 MW levererad.

– Anläggningen använde tidigare 375 m3 olja för produktion av ånga till processen som nu helt konverterats till Pellets säger projektledare Gustav Tynelius på Lantmännen.

Stefan Bjurbäck som är ansvarig för underhållet på anläggningen säger att utbytet startade på fredag med att demontera befintlig oljepannan och redan på söndag var produktionen igång igen.

– Redan nu efter några veckors drift har vi sett en markant förbättring av ångflöde och jämnt tryck. Driftsbildning i samband med uppstarten och särskilt att leverantören ligger uppkopplad via internet gör att vi känner trygghet i den dagliga driften av anläggningen säger Stefan.

– Detta är den första 2 MW brännaren vi levererat, säger Göran Magnusson VD för Janfire AB som är huvudkomponentleverantör.

Läs mer här Goda exempel Lantmännen Holmsund