Kombi Karlskoga

Kombi Karlskoga

När Birgitta och Christer Björk i Karlskoga bestämde sig för att slänga ut oljepannan, stod valet mellan bergvärme och värmepellets. Lösningen blev kombinationen sol och pellets.

– Vi ville behålla den normala ventilationen i vårt hus och utnyttja murstocken för att få ett bra inneklimat i hela huset, förklarar Christer, som jobbat i byggbranschen och vet fördelarna med fungerande ventilation och underhållen murstock i hus.

– Vi sparar minst 20 000 kronor per år i minskade uppvärmningskostnader – samtidigt som vi upplever att det är hemtrevligt med en brinnande panna under höst och vinter. Dessutom är det bekvämt eftersom jag byggde ett bulkförråd för värmepelletsen för att få så enkel hantering som möjligt.

Birgitta och Christer Björks villa är på 130 kvadratmeter och den totala investeringen med pelletsbrännare, bulkförråd, en 630 liters ackumulatortank och två solfångare på vardera 3,3 kvm stannade på runt 100 000.

– Vår nuvarande årskostnad för uppvärmning och varmvatten ligger runt 15 000 kronor per år.

Dessutom är det en klimatsmart lösning.

– Jag kan inte säga att jag är någon miljöknutte som alltid väljer miljömärkta produkter, men lite påverkad är jag ju eftersom vi valde sol och pellets-kombinationen.