Växthus i Veberöd

Växthus i Veberöd

Alltfler växthusodlare byter från olja till pellets och lösningarna är lika många som det finns odlare. Mårten Nilsson i Veberöd har hittat en flexibel pelletsanläggning, som bara är att montera ner den dagen han slutar och säljer verksamheten.

Detta fanns i åtanke när Mårten började fundera på att byta ut oljan som uppvärmning av växthusen. De första offerterna han fick på pellets­ anläggningarna blev för dyra och då tänkte han nästan lägga av redan nu.
– Det var frågan om jag skulle fortsätta eller inte, säger Mårten.

Men så träffade han på Thomas Fridh, som han känner sedan tidigare, på Hörby marknad. Till saken hör att Thomas arbetar på Hörby Lantmän, som säljer pelletspannor från Ariterm. De började diskutera pellets­anläggningar och de bollade olika idéer tills de kom fram till dagens lösning – två pelletspannor på vardera 60 kW som är placerade i en container utanför växt­husen. Ovanför denna står ytterligare en container som fungerar som pelletsförråd.

Totalt får det plats cirka nio ton pellets i containern som byggts om med sluttande väggar så att pelletsen kan transporteras, via en skruv ner i pelletsbrännaren.

Containerlösning

Containrarna är begagnade fryscontainrar som gått på sjön. De har målats, el har installerats och fixats till så att det blivit ett portabelt pannrum istället. Anläggningen är brandklassad och godkänd för ändamålet.
– Det är ingen stationär anläggning och jag kan sälja den när jag slutar. Den kopplas snabbt bort, berättar Mårten.

Just flexibiliteten gjorde att han valde att satsa på den här lösningen för att värma upp växthusen på cirka 1 400 kvadratmeter.

88 år och vid god vigör
De äldsta växthusen är från 1926, men fungerar fortfarande och de gamla rören som använts till värme i borden har kommit till användning igen. För här har de nya rören från pelletsanläggningen
kopplats på. Värmen därifrån går in till oljepannan, som i sin tur för ut värmen vidare ut i växthusen. Här finns också den stora cirkulationspumpen, även om det finns två mindre pumpar i pelletspannrummet. Oljepannan finns fortfarande kvar och ska vara en buffert vid mycket kalla vinterdagar.

Lite merarbete men kort återbetalningstid
Det finns dock en del saker att tänka på, exakt hur mycket pellets som går åt är svårt att veta och därmed också hur ofta förrådet behöver fyllas på. Mårten räknar dessutom med lite merarbete jämfört med oljan. Men det vägs upp av de ekonomiska fördelarna, som lägre kostnad för inköp av pellets jämfört med olja. Investeringen av pelletspannorna med det speciella pannrummet och förrådet har betalat sig snart, redan om ett par år.